O gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafațe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”.
Nici măcar radiația electromagnetică (de ex. lumina) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele. Gaura neagră are în centrul ei o regiune cunoscută și drept „singularitate".
Cât de mari sunt găurile negre?
Puteţi să vă imaginaţi orizontul găurii negre ca o sferă iar diametrul său direct proporţional cu masa găurii negre. Deci, cu cât mai multă masă cade în gaura neagră, cu atât mai largă ea devine.
Totuşi, comparativ cu obiectele stelare găurile negre sunt mici, deoarece masa a fost comprimată într-un volum foarte mic de presiunea gravitaţională enormă.
De exemplu raza unei găuri negre cu o masă aproximativ egală cu cea a Pământului, este doar de câţiva milimetri. Pentru comparaţie, raza actuală a Pământului este aproximativ de 10 miliarde de ori mai mare.